Verse huisgemaakte bouillon ondersteunt de vertering en staat al eeuwen bekend als de herstellende drank voor je spijsverteringskanaal. Het is voedzaam, zit vol mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen in zeer opneembare vorm.
Al je het eenmaal gemaakt hebt, kan je het invriezen of blijft het een week goed in de koelkast. Wanneer je wat verse bouillon in je koelkast hebt, kan je altijd gemakkelijk snel voedzame maaltijden maken.
Hoe maak je vleesbouillon?
Doe de gewrichten, botten en het vlees in een grote kookpot en voeg 5-10 peperkorrels en ongeraffineerd zout naar smaak toe en vul de pot met water. Breng aan de kook. Zet het vuur heel laag en laat de bouillon met het deksel op de pan3 uur trekken, tegen het kookpunt aan. Haal dan de botten en het vlees uit de kookpot en giet de bouillon door een zeef in een andere kom.
Hoe maak je kippenbouillon?
Doe een hele of halve kip in een grote kookpot en vul de pot met water, voeg zout toe, 2 geschilde wortelen, een ui, een stuk knolselder, een wortelpeterselie, een laurierblad, een theelepel kurkuma en breng aan de kook. Kook zachtjes ongeveer anderhalf tot 2 uur. Haal de kip eruit en giet de bouillon door een zeef. Je kan de kip in stukjes snijden, de wortel in stukjes snijden en toevoegen aan een je heerlijke kop bouillon.
Hoe maak je visbouillon?
Met graten, vinnen, huid en koppen van de vis. Doe dit alles in een grote kookpot en doe er 8-10 peperkorrels bij, zout, en vul de pan met water. Breng aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk en trek de bouillon 1 tot anderhalf uur. Haal de vis eruit en zeef de bouillon.
Je kan de bouillon zo drinken of als basis gebruiken in je soepen, in je sauzen, in je tajine, stoofpot, bouillabaisse, je waterzooi, … .
Basisrecept voor voedzame soep
Om soep te maken breng je een deel van je huisgemaakte bouillon aan de kook. Voeg fijngesneden groenten toe en laat die 20-23 minuten zachtjes koken. Je kan een handvol gedroogde paddenstoelen toevoegen voor een heerlijke smaak. Verkruimel ze voordat je ze in de soep strooit. Voeg tijdens de laatste minuten van de kooktijd 1-2 eetlepels fijngesneden knoflook toe en zet het vuur dan uit. Mix de soep tot hij glad is en werk af met fijngehakte peterselie, rode ui, lente-ui, gaar vlees in kleine stukjes, een eetlepel huisgemaakte yoghurt, een gekookt ei, wat fijngehakte dille, gehaktballetjes, ... .
De huisgemaakte bouillons zorgen voor de bouwstenen voor de cellen op de darmwand en ze verminderen tegelijk ontsteking in de darmen. Kippenbouillon is bijzonder zacht voor de maag en goed om te starten. Het gelatinerijke weefsel rond de botten en het merg zijn twee van de beste herstellende middelen voor de cellen op de darmwand en het immuunsysteem.